2014. Освячення пам’ятника на могилі засновників родини – Оксани та Ярослава Янишівських

16 серпня  2014 року.
Освячення пам’ятника на могилі засновників родини – Оксани та Ярослава Янишівських

16 серпня 2014 року відбувся традиційний Великий збір /з’їзд/ родини Янишівських. Головною подією Збору стала заупокійна Служба Божа за померлими засновниками родини, іншими предками і родичами та освячення пам’ятника на могилах Оксани та Ярослава Янишівських.

Пам’ятник розроблений на основі типового проекту. Він складається з двох горизонтальних червоно-бузкових гранітних плит та двох вертикальних чорних гранітних стел з портретами покійних. Посередині між стелами встановлений спільний хрест із чорного граніту. Особливими, ексклюзивними, елементами пам’ятника є стилізований вишитий рушник та книга на горизонтальних плитах пам’ятника. За задумом, вони символізують материнську любов та учительську працю покійних. Назва книжки – “Історія Витвиці” – нагадує, що саме Ярослав був головним автором однойменної книжки, що побачила світ у 1991 році.

Встановлено також пам’ятник на могилі сестри Ярослава – Янишівської /Красівської/ Марії Іванівни, відомої в родині, як “цьотка Марисі”. Її могила знаходиться поруч з могилами Оксани та Ярослава.

Вся територія навколо пам’ятників опоряджена бруківкою. Збережена також кована лавка, що була встановлена тут кілька років тому.

Обидва пам’ятники, кована лавка та бруківка добре гармоніюють між собою і становлять досить вдалий ансамбль. За відгуками багатьох односельчан наш “родинний меморіал” є одним із найкращих або навіть найкращим на всьому витвицькому цвинтарі.

Кошти на спорудження пам’ятника надали:

    Друге покоління:

Сім’я Янишівських /Мар’ян та Наталя/                  Львів                    4500 грн.

Сім’я Погинайків /Ліда та Павло/                            Калуш                  4500 грн

Cім’я Багмутів /Віра та Микола/                              Лосинівка             4500 грн

Сім’я Янишівських /Мирослав та Ліда/                  Франківськ           4500 грн

Сім’я Лук’яненків /Марта та Віктор/                        Обухів                  4500 грн

Сім’я Янишівських /Володимир та Леся/               Болехів                 4500 грн

    Третє покоління:

Сім’я Янишівських /Маркіян та Таня/                      Львів                      2000 грн

Онук Янишівський Володимир                                Франківськ            2000 грн

Онук Погинайко Юрко                                               Калуш                   500 кг цементу

Загальний кошторис пам’ятника склав 31 000 грн. Сюди ввійшла також і вартість матеріалів, що залишилися /пісок, відсів, щебінь/ і були залишені церкві як офіра та матеріали на бетонні роботи на садибі біля криниці. Частину цієї суми /3000 грн/ потім повернули інші члени татової фамілії та пані Рижанки з Відня, яким перейшла хата цьотки Марисі.

Основну організаційну роботу по спорудженні пам’ятника /не менше 95%/ виконав Павло Погинайко.

На різних допоміжних “челядницьких” роботах були задіяні немало інших членів родини  Кожний, навіть маленький вклад вартий доброго спомину, зокрема, посильний безпосередній вклад внесли:

З другого покоління: Погинайко Ліда, Янишівський Мирослав, Янишівський Володимир, Янишівська Ліда, Янишівська Леся.

З третього покоління: Янишівський Михайло, Янишівський Володимир Николишак Оксана, Погинайко Ольга, Янишівський Тарас.

Чин освячення пам’ятника здійснив отець Петро Євчук, священник витвицької парафії УГКЦ. Йому допомагав дяк Іван Мохник.

Крім “реєстрових” членів родини Оксани та Ярослава в урочистостях взяли також участь брат Оксани з Дулібів, відомий в родині, як вуйко Мар’ян, кавалєри Мартиних та Віриних дочок, відомі –  як Діма, Василько та Іванко.

Завершився захід поминальним обідом у родинній хаті. В зв’язку з погодніми умовами його прийшлося перенести із традиційного місця /під калиною/  у кухню. Це викликало певні труднощі з розміщенням учасників, але й додало неповторності та теплоти.  

Мирослав Янишівський

28 вересня   2014 р.

[alpine-phototile-for-picasa-and-google-plus src=”user_album” uid=”113590396523010013134″ ualb=”6103639582357524161″ imgl=”fancybox” style=”cascade” col=”5″ size=”170″ num=”50″ align=”center” max=”100″]

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *