1956 рік

31 серпня 1956 року.

Народження Янишівської Віри  Ярославівни

 

31 серпня 1956 року народилася Янишівська Віра Ярославівна, членкиня родини, третя дитина в сім’ї засновників родини – Оксани та Ярослав Янишівських.

Про обставини народження відомо, що це сталося у пологовому будинку так званої дільничної  лікарні у Витвиці. Це були перші пологи в родині, які приймала акушерка Красівська /Витвицька/ Марія Степанівна, відома на побутовому слензі як “Марійка вуйка Штефана”. Як відомо, пані Марійка була двоюрідною сестрою породіллі.

Первісно дитину назвали Галиною, однак це ім’я не прижилося і її стали кликати Вірою. Під ім’я Галини вона й досі числиться у всіх документах. Це другий із шести випадків у родині, коли ім’я за документами та за хрещенням не співпали.

В зв’язку з шаленими  релігійними утисками та вчительською роботою батьків, дитину хрестили аж у шість років. На заході настояв дід Михайло Волковецький, він і реалізував його навіть без присутності, а, можливо, і без попередження батьків.

Обряд  відбувся в умовах строгої конспірації у хаті Лаврович Софії Ігнатівни, відомої в родині як “цьотка Зосі” або “цьотка Шпрідеяниха”.

За хресного батька був сам тодішній сільський дяк Мохник, батько теперішнього дяка Івана Мохника.

Хресною мамою була Гошовська /Янишівська/ Юлія Іванівна – татова сестра, відома просто як “цьотка Люльці”.

Строгу конспірацію заходу чуть не зірвала новоохрещена Віра. Позаяк їй тоді  уже було 6 років, вона, звичайно, не просто уже ходила і говорила, але й бігала і викрикала.  Повертаючись після хрещення додому, Віра  ще здалеку, з  кладки почала голосно кричати присутній на городі мамі “Мамо! Я сьогодні хрестилася!”.

Завдяки цьому казусу, обставини Віриного хрещення стали дуже популярними і, справедливо, стали  однією з родинних легенд

 

Автор публікації – Мирослав Янишівський, 8 березня 2013 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Коментарі : 1

  1. Янишівська Віра сказав:

    А ще цьотка Юльці купила мені чукулядових цукерків багато!