2012. Приїзд Робіна з Великобританії

3-12 вересня  2012 року.
Приїзд Робіна з Великобританії

На початку вересня 2012 року родина приймала незвичного гостя ‑ Янишівського Робіна-Богдана Васильовича.

Робін-Богдан народився і виріс у далекій Великобританії і ніколи раніше в Україні не бував. Він є сином Янишівського Василя ‑ брата засновника родини Ярослава.

Схема родинного звязку

Таким чином у другого покоління нашої родини спільним з Робіном були дід  ‑ Іван /Яник/ Янишівський/ та баба Анна Янишівська.

Батько Робіна – Василь у тридцятих роках активно працював у сільській “Просвіті”. Його ім’я не раз згадується на сторінках книжки “Історія Витвиці”, котра вийшла у світ на початку 90-их років. В сорокові роки Василь та його брат Павло зі зброєю в руках воювали за самостійну Україну в рядах української дивізії “Галичина”. Брат Богдан був ув’язнений більшовиками, як учасник націоналістичної молодіжної організації. Після поразки визвольних змагань Василь та Павло опинилися на Заході.

Василь проживав в Англії, в містечку Лестер. Був активістом українських громадських організацій, зокрема активно працював у Товаристві українських військових комбатантів. Він був одним із співавторів книжки про Гошівський монастир, котра вийшла в Нью-Йорку в 1972 році.

Своїх дітей – двох синів і дочку Василь виховав у дусі пошани та любові до України. Його діти Робін /Богдан/, Пауль /Павло/ та Ніна відвідували українську недільну школу та українські патріотичні молодіжні організації. Зокрема, Робін у дитинстві був членом “Пласту”.

Мрія Василя – побувати на Україні не могла здійснитися в радянський час, а до проголошення Незалежності він не дожив. Цю мрію замість свого батька якраз здійснив його син Робін-Богдан.

Мама Робіна – цьотка Ірма –   була англійкою. Однак він не цурається своїх українських коренів та ідентифікує себе як англо-українець. Правда, Робін майже не знає української мови. В зв’язку з цим він не раз потішав нас своїм скромним словниковим запасом з пластового дитинства на кштал “Вставайте”, “Руханка”, “Слава Україні”, “Героям слава” “Хмельницький – гетьман” тощо.

Робін з великим захопленням знайомився з визначним місцями історії та культури  загальнонаціональого, регіонального та сільського масштабу, з життям родичів. Зокрема, в товаристві Маркіяна /Мар’яновича/ він познайомився з визначними місцями Києва та Львова.

Робін побував також у місцях “розселення” Янишівських на Україні та ночував або відвідав  родину в Обухові  /Лук’яненки та Оля й Сашко Погинайки-Гладкі/, у Львові /Мар’ян та Наталя Янишівські та їх батьки Чорні, Василь Йосипович Янишівський/, у Калуші /Ліда та Павло Погинайки, Юрко та Марійка Погинайки, Оксана та Андрій Николишаки/, у Болехові /Володя та Леся Янишівські/ у Івано-Франківську /Мирослав та Ліда Янишівські/.

Та найбільше враження справило на нього відвідання рідних місць батька Василя – Витвиці та околиць.  На сільському цвинтарі, майже не знаючи кирилиці, він сам впізнав могили своїх діда Івана та баби Анни, і кілька разів фотографувався біля них. В урочищі  “Камені” на Солотвині він пережив справжнє потрясіння, побачивши збережений на камені напис “Василь Янишівський” та тризуб, залишений рукою його батька. Йому було також дуже приємно від імпровізованого інтерв’ю зі старенькою жителькою на Солотвині. На запитання чи пам’ятає вона його батька та відповіла, що дуже добре пам’ятає і Василя, і Павла, і що “всі хлопці Івана Янишіського були “вченими”, добрими і порядними людьми”.

Цікавою і насиченою була зустріч у сім’ї стрийка Штефана – єдиного із живих братів та сестер батька Робіна…

Кульмінацією перебування Робіна на Україні і у Витвиці було відвідання обійстя, де народився і виріс його батько – садиби Янишівських над річкою Солотвина.   Тут він набрав у спеціально заготовлений контейнер землі по якій ходили босі ноги його батька. Земля має бути висипана на могилі батька в англійському Лестері.

В товаристві родини Робін ознайомився також з околицями села, здійснив сходження до бункера Роберта та на гору Яворина за Лужками, відвідав Гошівський монастир, водоспад Гуркало під Станківцями.

Фото з днів перебування Робіна на Україні представлені у розділі “Фото Відео”.

Приїзд Робіна співпав зі смертю нашої мами, засновниці родини Оксани Янишівської. Поява незвичайного англійського родича саме в такий трагічний час швидко зблизила нас, і в якійсь мірі, допомогла пережити це горе.

 

Автор публікації – Мирослав Янишівський 

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *