1953 рік

15 жовтня 1953 року.

Народження Янишівської Ліди Ярославівни

 

15 жовтня 1953 року народилася Янишівська /Погинайко/ Ліда Ярославівна, членкиня родини, друга дитина в сім’ї засновників родини – Оксани та Ярослава.

Про обставини народження відомо, що це сталося у нововідкритому пологовому будинку у Витвиці. Пологи приймала тоді ще молода акушерка, прізвище якої на побутовому слензі відоме як Петличка. Найімовірніше, що саме її недостаньо квваліфіковані дії призвели до родової травми новонародженої – вивих ніжки.

Де відбувалося хрещення новонародженої достеменно невідомо. Це могло бути у церкві, вдома, в цьотки Зосі /Шпрідеянихи/ або в цьотки Марисі /Миханчихи/. Найменша імовірність, що подія відбулася в церкві. Однак, на відміну від Мар’яна, відомі  імена хресних батьків.

Хресним татом новонародженої був Янишівський Мирон Павлович – двоюрідний татів брат, відомий під іменем стрийко Мирон.

Хресною мамою була Волковецька Каролина Василівна, – жінка двоюрідного маминого брата Василя, відома в родині як стрийна Каролі.

За день до Дня народження Ліди /14 жовтня/ відзначається широковідоме відоме і популярне свято Покрови. В зв’язку з цим ці дати у свідомості родини майже збіглися і для зручності запам’ятовування  вважається, що Ліда народилася “на Покрови”.

Автор публікації – Мирослав Янишівський, 8 березня 2013 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *