1951 рік

11 грудня 1951 року.

Народження Янишевського Мар’яна Ярославовича

11 грудня 1951 р. народився Мар’ян Ярославович Янишівський, член родини, найстарша дитина в сім’ї засновників родини – Оксани та Ярослава.

Спочатку, за ініціативою тата, дитину назвали Тарасом, на честь Шевченка. Однак. це ім’я не прижилося і при хрещенні дитина одержала ім’я Мар’ян – на честь маминого брата – вуйка Мар’яна.

При заміні імені Тараса на ім’я Мар’ян в Ромнах, з незрозумілих причин, у прізвищі буква “і” була замінена на букву “е”.

Про обставини народження відомо, що воно відбулося в пологовому будинку в Болехові. Після виписки мама з дитиною жили у Витвиці в єдиній викінченій тоді кімнаті – “малій хаті”. Там планувалася кухня для сім’ї діда й баби /Волковецьких/ і вже була можливість опалення.

Після закінчення декретної відпустки вся сім’я переїхала в Козаківку, де вчителювали тоді батьки дитини. За спогадами мами, переїзд відбувався фірою і являв собою досить колоритне видовище.

Детективною є історія його хрещення. Зрозуміло, що воно не могло відбутися легально. За життя батьків не вияснено ні де відбулося хрещення, ні прізвище священника, ні прізвища хрещених батьків. Відомо тільки, що хрестив його котрийсь із підпільних священників УГКЦ, хрещеними були якісь знайомі або родичі батьків з Болехова. Однак, як не дивно, у Мар’яна збереглася їх фотографія. Принагідно, вона буде виставлена в цій статті, можливо хтось з болехівчан пізнає своїх рідних.

 

Автор публікації – Мирослав Янишівський, 3 березня 2013 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *